Hu En

Blog

Hogy add elő a bordalokat úgy, hogy a legnagyobb hatása legyen?

Miért a legőszintébb műfaj a bordal? Hogy add elő a bordalokat? Miként éred el a legnagyobb hatást a bordal előadásával?

A Bordaléneklés és -előadás művészete

A zene világában az éneklés az érzelmek és az emberi tapasztalatok legőszintébb kifejezése. Az egyik legkülönlegesebb műfaj ebben a sokszínű univerzumban kétségkívül a bordal. A bordal, melynek gyökerei mélyen ágyazódnak a népzenei hagyományokban, hordozza a közösség, az összetartozás, a jókedv, és az életöröm üzenetét.

 

A Bordal

A bordal a népdalok és a műdalok különleges fajtája, ahol az élet, a szeretet, a bor és a barátság témái szövődnek össze. A bordal műfaja az élet hétköznapjaiból merít, a mindennapi ember élményeiből, aki a nap végén szeretne egy pohár bor mellett dalra fakadni. A bordalban megszólaló zene és szöveg a szívünkbe hatol, egyenesen a lélekig ér, és megérinti a hallgatóban rejlő örömöket, félelmeket, szomorúságot és boldogságot.

 

A Bordaléneklés Művészete

A bordal éneklése nem csupán a hangok és dallamok kiadását jelenti, sokkal inkább egy mélyebb kapcsolatot teremt az énekes és a hallgató között. A bordalénekléshez is természetesen olyan technikákra és készségekre van szükség, mint a helyes légzés, a pontos intonáció, a ritmusérzék, de ami a legfontosabb… A dal szövegének őszinte és hiteles tolmácsolása. A dal szövegének értelmezése és annak előadása meghatározza az élményt, amit a hallgató kap.

 

Hogy adjuk elő a bordalt?

A bordal előadása során az énekesnek szem előtt kell tartania a közönséget és a környezetet. A dal választásától kezdve az előadás módjáig minden egyes részlet számít. A siker titka a spontaneitás, az őszinteség, és a közönséggel való interakció. A koccintás, a pohár emelgetése, a nevetés és a mozgás, mind-mind azt segíti, hogy a közönség nem csak hallgatója, hanem részese is a bordaléneklésnek, hiszen az énekes a közönséghez szól, velük osztja meg érzéseit, gondolatait.

Az előadó hangjának és előadásmódjának hitelessége, valamint az őszinte érzelmi kapcsolat a közönséggel, mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a dal igazán felejthetetlenné váljon. Ebben a műfajban fontos, hogy az előadó a dalon keresztül egyfajta történetet is elmesél, amitől a közönség szívéhez közelebb kerül.

 

A Bordaléneklés hatása

A bordal-éneklés egyfajta önkifejezési forma, amelyben az előadó saját tapasztalatait, érzéseit és gondolatait tudja kifejezésre juttatni. Az előadó számára ez egyfajta személyes és zenei fejlődési lehetőség is, hiszen az éneklésen (és a borozáson) keresztül jobban megismerheti önmagát, és új készségeket is elsajátíthat.

 

A bordal-éneklés hagyománya, a közösségteremtő erő és a zene által közvetített öröm mind hozzájárulnak a kultúránk és identitásunk megőrzéséhez. A dalok közvetítette érzelmek és üzenetek közösséget teremtenek, és összekötnek minket, bárhol is vagyunk a világban.

Erre tökéletes példa a 81 éves Bartók Béla Férfikar. Már több, mint 30 éve vagyunk elkötelezett hívei a bordaloknak és a bordaléneklésnek. A csapatban kötött barátságok mellett, több 1000 olyan élmény született a bordalos fellépések által, amelyekre a kórustagok jószívvel emlékeznek vissza rendszeresen.


Fakadj dalra

A bordaléneklés és előadás művészete a zene, a szó és az emberi érzelmek összefonódása. Egy olyan művészeti forma, amely képes közvetíteni a leghétköznapibb és legmagasztosabb érzéseket is. Ha valaha is szeretett volna dalra fakadni, és szívből énekelni, a bordal-éneklés az a hely, ahol megtalálhatja a hangját. Fontos, hogy nem kell mindenképpen képzett hang hozzá. Ha egy jó borozás közben dalra fakadna valaki, biztos lesz társa is, mert a bor meghozza hozzá a kedvet.

 

Bordalnok verseny

A férfikar elköteleződése a bordalok mellet nem lankad, sőt! 2023-tól elindítjuk a Bordalnok énekversenyt.

Ha úgy érzed, hogy meg is mérettetnéd magad, akkor légy részese a Bordalnok Énekversenynek. Fedezd fel a bordal művészetében rejlő végtelen lehetőségeket, és légy részese a Bordalfesztiválon annak az örömnek és közösségnek, amelyet ez a műfaj képes teremteni.

Tarts velünk, és lépj be te is a bordalok csodálatos világába!
https://winesongfestival.hu/bordalnok-enekverseny

Hírek és események

Hírek

További hírek

Események

További események

Következő

Események

XXVIII. Európai Bordalfesztivál 1. nap
2024. szeptember 20. - 17:00
Villányi borvidék
XXVIII. Európai Bordalfesztivál 2. nap
2024. szeptember 21. - 16:30
Kodály Központ, Pécs
XXVIII. Európai Bordalfesztivál 3. nap
2024. szeptember 24. - 15:00
Villány-Siklósi Borút; Pécs - Széchenyi tér

Bor és dal minden kultúrában együtt jár,
de “bordala” csak a magyarnak van –
vélhetnénk.