Hu En

Hírek

SAJTÓKÖZLEMÉNY XXVIII. Európai Bordalfesztivál, XIII. Villányi Prémium Bormustra és II. Bordalnok Énekverseny

Idén 32 éve (volt négy világfesztivál is), hogy az Európában egyedülálló fesztiválon összegyűlnek szeptember utolsó hétvégéjén Európa legjobb bordal énekesei, így a nemes nedűt dicsérő dallamoktól lesz hangos Pécs és a Villányi borvidék. Eddig 32 országból több, mint 3000 énekes hozta el nemzetének bordalait szűkebb régiónkba. A rendezvényt színesíti a fiatal korosztályt megszólító II. Bordalnok Énekverseny, mely eddig példa nélküli Magyarországon!

A XXVIII. Európai Bordalfesztivál keretében a házigazda Bartók Béla Férfikar mellett fellép a Coro Alpino Monte Caviojo Olaszországból, az Oktet Deseti Brat Szlovéniából, a Gesangverein Jennersdorf Ausztriából, a Pécsi Szimfonietta, a Zengő Együttes, a Misina Néptáncegyüttes, a Somogy Zenekar és a Pécsi Ércbányász Koncertfúvószenekar. A fesztivál sztárvendégei Berecz András Kossuth díjas népi énekes és mesemondó, Bognár Szabolcs – bariton.

A háromnapos fesztivál első napján, szeptember 20-án a Villányi Borvidék fogadja a fellépőket. Megnyitó 16:30 órától a Jammertal Pince Lovagtermében. 17:15 órától felvonulás a villányi pincesoron a fesztivál együtteseivel, akik ezt követően pincekoncerteket tartanak 17:30 órától egymást követve 20 perces blokkokban a villányi pincékben.

Szombaton nagyszabású gálakoncerten hallhatja a pécsi közönség a résztvevő együtteseket, amelynek helyszíne a Kodály Központ lesz. A koncert első felében a fesztivál fellépői szórakoztatják bordalokkal a közönséget, valamint az II. Bordalnok Énekverseny győztesei, majd a koncert második a Pécsi Szimfonietta önálló produkciója következik, melyet a Bartók Béla Férfikar és az egyesített férfikarok és a zenekar közös műsora zár.  Fellép Berecz András, Kossuth -díjas, a hazai folklór egyik legeredetibb egyénisége. A gálakoncertet megelőzően a XIII. Villányi Prémium Bormustra színesíti a nagyszabású rendezvény programját. A Kodály Központ aulájában idén 10 villányi pincészet prezentálja legkiválóbb borait: Bock Pince, Blum Pince, Csányi Pincészet, Gere Attila Pincészete, Gere Tamás & Zsolt Pincészete, Jackfall Bormanufaktúra, Koch Borászat, Mokos Pincészet, Sauska, Vylyan Pincészet és a Villányi REDy közösségi stand.

 A rendezvényen a Villányi borvidék prémium márkája, a Villányi Franc mellett a könnyed, gyümölcsös közösségi bisztróbor, a Villányi REDy is bemutatkozik. A „tiszta hangú Villányiak” jótékonysági borbemutatójukkal támogatják a Bordalfesztiválok fenntarthatóságát, illetve segítik elő a bordalok és a legjobb borok között meglévő harmónia magas szintű átélését.

A fesztivál zárónapjának délelőttjén a Villány-Siklósi Borút településein adnak koncerteket a résztvevők, majd délután a pécsi Széchenyi téren a Bor és Dal Ünnepén, Szüreti felvonulással borkóstolással és a „Népek bordalai és táncai” rendezvénnyel zárják a programsorozatot.

 

A részletes programokról bővebben az alábbi oldalon tájékozódhat!

Hírek és események

Hírek

További hírek

Következő

Események

Bor és dal minden kultúrában együtt jár,
de “bordala” csak a magyarnak van –
vélhetnénk.